Voetwratten

Wat zijn voetwratten

Voetwratten zijn verheven, soms bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels (tumoren) van de huid. De officiele benaming is verruca plantaris vulgaris.

Hoe ontstaan voetwratten?
Voetwratten worden veroorzaakt door virussen (humane papillomavirussen (HPV humaan papillomavirus).  U kunt voetwratten o.a oplopen door besmette huidschilfers van andere personen. Soms duurt het 2 tot 6 maanden, soms een jaar voor een wrat zo groot is dat hij zichtbaar is.  Niet iedereen die het met HPV besmet is krijgt voetwratten.
Vaak ontstaan voetwratten als er huidcontact van mens tot mens is, de weerstand verminderd is of als er huidbeschadigingen zijn. Meestal ruimt het lichaam zelf het wratvirus op, maar het virus kan jarenlang actief blijven.

Wat zijn de symptomen van voetwratten?
Wratten op de voet zijn plat en komen vooral voor op de voetzool. Deze zijn ook huidkleurig en hebben dezelfde grootte als normale wratten. Soms groeien ze in de diepere huidlagen en geven ze pijnklachten bij het lopen.
Voetwratten komen vaker in hun eentje voor dan in groepjes.

Waarom zijn voetwratten moeilijk te behandelen?
– Voetwratten bevinden zich vaak op drukplekken op de onderzijde van de voet. Door deze verhoogde constante druk op de huid, is de huid       kwetsbaar en heeft het virus een goede ingang.
– Door het krabben of pulken aan de wrat,  kan er herbesmetting plaatsvinden.
– Een lage weerstand, zodat het virus niet of nauwelijks van binnenuit bestreden wordt.
– Medicatie die de afweer drukken, bijv. prednison of ciclosporine.

Diagnose voetwratten
De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het eruit ziet, door een huisarts of dermateloog. Meestal is een voetwrat makkelijk te herkennen, maar soms kan er ook verwarring zijn met een likdoorn, als deze op een drukplek ligt.

Behandeling voetwratten
Wanneer voetwratten pijnlijk zijn of cosmetisch erg storend is kan er besloten worden de voetwrat te gaan behandelen. De behandeling is er op gericht om het virus te doden. De meeste behandelingen zijn pijnlijk omdat het virus in de diepere huidlagen is ingegroeid.

Behandeling met de HTC-pen
In mijn praktijk worden de voetwratten behandeld met de HTC  (High Temperature Cauter) wrattenpen. Verbranden/elektrocauterisatie is een methode waarbij het weefsel wordt vernietigd door middel van elektriciteit. Met de HTC pen wordt de wratlocatie aangestipt. Met deze behandeling worden goede resultaten behaald. Het voordeel van deze behandeling is dat u na de behandeling weer normaal kan lopen en schoenen kan dragen. In tegenstelling tot het bevriezen van de wrat dat nog langdurig napijn kan veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat deze methode niet pijnloos is, maar aanzienlijk minder pijnlijk is dan het bevriezen van de wrat. Afhankelijk van de grootte van de wrat zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. 

Bij de eerste afspraak voor de behandeling van de voetwrat zal er een anamnese worden afgenomen om te kijken of er een oorzaak te vinden is. De vervolgafspraken duren max. 20 minuten.